Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank , 30 bin yazılımcının Türkiye’den ayrıldığı iddialarını yalanladı .
“Yurt dışında şirketlerde çalışan gençlerimiz var. Ama çoğu ülkeyi terk etmemiş, Türkiye’den serbest çalışıyor” dedi.
Bu rakamların hükümet karşıtı medya tarafından tedavüle çıkarıldığını, bakanlığın sektördeki gelişmeleri ve yazılımcıların hareketlerini yakından takip ettiğini sözlerine ekledi.
“30.000 yazılımcı gerçekten ülkeyi terk etti mi? Bu numaraları kim kontrol etti?” diye sordu.
Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Gönül Kamalı, geçtiğimiz günlerde 30 bin yazılımcının 2021’de Türkiye’yi yurt dışına terk ettiğini iddia etmişti.
Kamalı, yerel müteahhitlerin Türkiye’de daha uzun çalışma saatleri ve düşük ücretler nedeniyle yurtdışında iş aradıklarını savundu.
Son araştırmalara göre, Türkiye’de işini bırakan her iki yazılımcıdan biri yurt dışında bir şirkette çalışmaya başlıyor ve ülkenin önde gelen yazılım ve teknoloji şirketleri, çalışanlarını elde tutmak için yılda iki kez zam düşünüyor.
Toplam 70 teknoloji şirketinin katıldığı araştırmaya göre, şirketlerin yüzde 60’ı Türk şirketlerinde yaşanan yazılımcı krizinin ana nedeninin dış pazarlardan gelen iş teklifleri olduğunu belirtti.
Uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasını bir fırsat olarak gören yabancı şirketler, kendi ülkelerine göre düşük, ancak Türkiye’deki bir şirketin verebileceğinden çok daha yüksek maaşlarla yazılımcı işler sunabildikleri için teknoloji yeteneklerini Türkiye’de istihdam etmeye başladılar. araştırmaya
Geçen yıl tamamen uzaktan çalışan şirketlerin oranı yüzde 6 iken bu yıl bu oran yüzde 24’e yükseldi.