Baykar Technologies tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk yerli insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma ilk test sürüşlerinden geçti.
Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bulunan Akıncı Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’ne nakledilen Bayraktar Kızılelma, ilk olarak emniyet bağlantılı taksi ve yer sürüş testlerini başarıyla tamamladı.
Ardından, güvenlik bağları olmadan ilk test sürüşleri, şirketin teknolojiden sorumlu başkanı Selçuk Bayraktar tarafından yönetildi.
Kızılelma’nın özellikle “kısa pistli gemilere iniş kalkış yapabilme” özelliği ile muharebe sahasında fark yaratması planlanıyor.
Türkiye’nin ilk LHD sınıfı gemisi olan TCG Anadolu gibi kısa pistli gemiler düşünülerek geliştirilen savaş uçağı, bu özelliği sayesinde yurt dışı görevlerinde önemli rol oynayacak. Tasarımı sayesinde düşük radar imzasına sahip olacak.
Kızılelma, bin 500 kilogram faydalı yük (silah ve cihaz vb.) taşıyabilecek. Uçuş menzili 930 kilometre, çalışma irtifası ise 10.668 metre olarak açıklandı. Havada beş saat çalışabilir ve maksimum 900 km/s hıza sahiptir.
Yerli üretim aktif elektronik taramalı dizi (AESA) radarı ile donatılacaktır.
Kızılelma, insansız hava araçlarının aksine yerli hava-hava mühimmatları ile de hava hedeflerine karşı etkinlik sağlayacak. Bu yetenekleri ile savaş alanındaki dengeleri değiştirecektir.
Samsun’da düzenlenen Türkiye’nin en büyük havacılık ve teknoloji festivali Teknofest’te görücüye çıkan tasarım ve geliştirme çalışmalarına rağmen büyük ilgi gördü.
Bayraktar’a göre Kızılelma’nın ilk uçuşunun 2023 yılında gerçekleşmesi bekleniyor.
27 Eylül 2020’de Ermenistan ile Azerbaycan arasında patlak veren İkinci Dağlık Karabağ Savaşı’nda, uluslararası arenada yükselen bir insansız hava aracı olan Türkiye’nin müttefiki Azerbaycan’ı çatışmada kullanması için İHA tedarik etmesiyle Türk insansız hava araçları dünya çapında ün kazandı. ve Azerbaycan’ın zaferine önemli ölçüde katkıda bulunmuştur.