Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır’da o ağaç tam 410 yaşında! “Tescillendi”, ne savaşlar gördü ama ara vermedi

Diyarbakır‘ın küçük bir köyü

Diyarbakır‘ın küçük bir köyü olan Kulp’ta 410 yıllık tarihi bir kestane ağacı bulundu. Dört asırdır dimdik duran ağacın ömrü boyunca sürekli meyve verdiği görülmüştür. Ağacın yaşı ve dayanıklılığı, onu yerel bir efsane haline getirdi; savaşlar, kıtlıklar ve doğal afetler karşısında hayatta kalma yeteneği hakkında yıllarca dolaşan hikayeler var.

Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ağaçla ilgili incelemelerde bulundu ve resmi olarak anıt ağaç olarak tescil ettirdi. Ağacın aşıları da yapılmış olup, ağaçtan alınan meyvelerin aynı bölgede farklı noktalara dikilmesi planlanmaktadır.

Eskiden ‘kestane vadisi’ olarak bilinen ağacın konumu özel bir öneme sahiptir. Yerel halk, Birinci ve İkinci Dünya Savaşları sırasında askerlerin bu ağaçların meyvelerinden beslenerek hayatta kalmalarına yardımcı olduğunu bildirdi.

İlginç bir şekilde Türkiye’nin en yaşlı kestane ağacı Kütahya’da bulunuyor ve yaşının bin yıldan fazla olduğu tahmin ediliyor. 10 metre uzunluğunda ve 2 metre genişliğindeki bu ağaç, kestane ağaçlarının dayanıklılığının ve uzun ömürlülüğünün bir kanıtı niteliğindedir.

Genel olarak, Diyarbakır Kulp’ta 410 yıllık kestane ağacının bulunması, bu ağaçların tarih boyunca yerel topluluklarda oynadığı önemli rolün altını çizmiştir. Zorlu koşullara dayanabilme ve yüzyıllarca meyve vermeye devam edebilme yetenekleri, onlara güvenenlere rızık ve istikrar sağlamıştır. Kestane ağacı, insan ruhunun boyun eğmez ruhunu da simgelediği için meyvesinden çok daha önemli bir yere sahiptir.