EKONOMİ EYT bekleyenlere büyük müjde! Öneri verildi; 1 yıldan uzun süre işsizseniz dikkat…

EYT bekleyenlere büyük müjde! Öneri verildi; 1 yıldan uzun süre işsizseniz dikkat…

EYT düzenlemesine az bir süre kala detaylar netleşmeye başladı. Bu kapsamda işverenler yönetmeliğe dahil edilmesini istedikleri yeni bir madde önerdiler. EYT’de detaylar netleşmeye başladı. Milyonlarca emeklinin erken emekliliğinin önünü açacak olan bu düzenleme, vatandaşların mağduriyetlerini gidermeyi amaçlıyor.

15 OCAK’TA YÜRÜRLÜĞE GİRME HEDEFİ VAR

Trhaber’de yer alan bilgiye göre: Yirmi yılı aşkın süredir çözüm bekleyen EYT sorunu için son viraja girildi. Bu kapsamda EYT kanununun 15 Ocak’ta yürürlüğe girmesi bekleniyor. Tek formül üzerinde çalışılan kanunda 5000 prim günü değişmeyecek. Staj ve çıraklık EYT kapsamına alınmayacaktır. EYT çözümünde emekliliğe sıkışanların istekleri belli. Emeklilik koşullarında 1999 yılında yapılan değişikliğin geriye dönük uygulamasına son vermek. Yani yaş şartı aranmaksızın sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını yerine getirerek emekli olmayı talep ederler.

YAŞ SINIRLARI DEĞİŞECEK

1999’daki değişiklikten önce, 18 yaşında sigortalı işe başlayan bir kadın 38 yaşında, bir erkek ise 43 yaşında emekli olabiliyordu. Sadece 5.000 günlük bir prim ödemesi gerekiyordu. 5.000 günlük bir prim, yaklaşık 13,5 yıl kesintisiz çalışma anlamına geliyordu. Ancak 1 Ekim 2008’de yürürlüğe giren yeni kanunla emeklilik yaşı kademeli olarak artırılırken, prim ödeme gün sayısı işçilerde (SSK) 7200’e, esnaf ve çiftçilerde 9000’e (Bağ-Kur) yükseltildi. . Kanun yürürlüğe girdiğinde kadınlar için 58, erkekler için 60 olan emeklilik yaşı giderek artmakta ve 2048 yılında kadın erkek ayrımı yapılmaksızın 65’e yükselecektir.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre 2012 yılında 4/a ve 4/b kapsamındaki emekli sayısı 7 milyon 891 bin oldu. Bu sayı Mayıs 2022 itibariyle 10 milyon 780 bine yükseldi. Bu veriler emekli sayısının son 10 yılda yüzde 37 arttığını gösteriyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “En az üç çalışanı olan bir emekliyi finanse edecek bir sistem olmalı” dedi. Ancak 4/A ve 4/B kayıtları dikkate alındığında bu oran 1,83’tür. Bu da gösteriyor ki 20 çalışan varken 11 kişi emekli maaşı alıyor. EYT düzenlemesi ile ilk etapta 1,5 milyon kişinin ve toplamda 6-8 milyon kişinin emekli olmasının beklendiği ve bu dengenin daha da bozulacağı belirtiliyor.

İŞVEREN TALEPLERİ: 1 YILDAN FAZLA İŞSİZ OLANLARDAN BAŞLAYIN

EYT üyelerinin yanı sıra iş dünyasında da son dönemde dikkat çekici bir hareket yaşandı. İş gücü kaybı ve kıdem tazminatının maliyetine ilişkin endişeler nedeniyle geçtiğimiz günlerde patronlardan Çalışma Bakanlığı’na bir tavsiye mektubu gönderildi. İşverenler düzenlemenin şöyle olmasını istedi:

Başvuru en az 1 yıldır işsiz olanlardan başlamalıdır.

Kademeli yaş indirimi ve benzeri modellerle EYT emeklilik tarihleri ​​sigortalılık süresi dikkate alınarak yıllara yayılmalıdır.

EYT nedeniyle emekli olacaklara ödenecek kıdem tazminatı için işletmelere düşük faizli ve uzun vadeli finansman imkanları sağlanmalıdır.

Mevcut çalışanlar emekliliğe hak kazanacaksa en az 8 haftalık ihbar süresi getirilmelidir.

EYT nedeniyle emekli olacakların emekli olmaları nedeniyle istihdam teşviklerinde oluşabilecek kayıpların önüne geçilmesi için düzenlemeler yapılmalıdır.

Emekliliğe hak kazanan işçi çalışmaya devam etmek isterse, emekli maaşı alabilmek için işyerinden ayrılma zorunluluğu kaldırılmalıdır.

Emekli olanların iş ihtiyaçları için istihdam edilmeleri için sosyal güvenlik destek prim oranları düşürülmelidir.

Haberdeki bilgiler sonradan yasayla birlikte değişebilir