
Türkiye’de Tarım ve Orman Bakanlığı, üreticilerin tescilli arazilerdeki bitkisel üretim faaliyetlerini kayıt altına alan ve bu kayıtlara göre tarımsal destek ödemelerini yapan idari kayıt sistemi ÇKS’yi (Çiftçi Kayıt Sistemi) çiftçilere hatırlatan bir açıklama yayınladı. ÇKS, 2001 yılından beri kullanılmakta olup, yakın zamanda 23 Eylül 2022 tarihinde değiştirilen “Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliği” ile yönetilmektedir.
Bakanlığa göre değişikliğin amacı, bürokrasiyi azaltmak ve dijitalleşme yoluyla çiftçiler için başvuru sürecini ve koşullarını kolaylaştırmaktı. Sonuç olarak, vatandaşların çok çeşitli devlet hizmetlerine çevrimiçi olarak erişmelerini sağlayan dijital bir platform olan e-Devlet Kapısı üzerinden ÇKS kayıt yenileme başvuruları artık yapılabilir. Bu, daha önce ortalama 2 gün olan bir başvuruyu artık sadece 2 dakikada tamamlayabilen çiftçiler için süreci çok daha hızlı ve kolay hale getirdi.
2023 üretim yılına ait ÇKS kayıt yenileme dönemi 1 Eylül 2022 tarihinde başlamış olup, 31 Aralık 2022 tarihinde sona erecektir. İlk kez kayıt yaptıran çiftçiler, e-Devlet Kapısı üzerinden veya bulundukları illere giderek ÇKS’ye başvurabilirler. /ilçe tarım ve orman müdürlükleri. Çiftçilerin tarımsal destek alma konusunda sorun yaşamamaları için son başvuru tarihine kadar başvuruda bulunmaları önemlidir.
Bakanlık, kayıt yenileme dönemine ek olarak 31 Aralık 2022 tarihine kadar ÇKS başvurusunda bulunan çiftçilerin ürün beyannamelerinde 2023 yılı Şubat ayında değişiklik yapabileceklerini de duyurdu. Bu değişiklikler e-Devlet üzerinden yapılabilecek. Kapıda veya il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerinde.
ÇKS, Türkiye’de tarım sektörünün desteklenmesine ve sürdürülmesine yardımcı olan önemli bir sistemdir. Çiftçiler, ÇKS’ye katılarak, işlerinde büyümelerine ve başarılı olmalarına yardımcı olabilecek çeşitli avantajlara ve destek programlarına erişebilirler.