
Kanatların başarılı bir şekilde uçağa monte edildiği yerli muharebe uçağının yapımında son aşamaya gelindi.
“Biz aslında uçak yapmıyoruz, uçak yapacak şirketi kuruyoruz. Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) Başkanı İsmail Demir, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ( TUSAŞ ) tesislerinde Savunma Bakanlığı, SSB ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı yetkililerinin katılımıyla düzenlenen törende , uçağımız başarılı bir şekilde çalıştığında işimiz bitmiş olacak” dedi.
Milli muharebe uçağı MMU’nun ön gövde, ön orta gövde, kanat modülü ve arka gövde parçaları son montaj hattına taşındı. Uçak, 18 Mart 2023’te hangardan ayrılacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce yaptığı açıklamada, uçağın 2025 yılında ilk uçuşunu yapacağını ve 2029 yılında Türk Hava Kuvvetleri filosuna katılacağını söyledi.
MMU, ülkenin 2030’larda kullanımdan kaldırılması planlanan F-16 savaş uçaklarının yerini alacak.
Uçağın bilgisayarı veya “beyni” Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) tarafından tasarlanmış ve geliştirilmiştir.
Türkiye, beşinci nesil savaş uçakları ile orta vadede Türk Silahlı Kuvvetlerinin harekat ihtiyaçlarını karşılamayı ve güvenli veri paylaşımı ile her türlü hava-hava ve hava-yer hedeflerine karşı stratejik taarruz imkânı sağlamayı hedefliyor. ağ merkezli bir yapıdadır.