Türkiye ulusal ‘risk kalkanı’ projesini başlatıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin yıkıcı depremlerin ardından hükümet yetkilileri ve bilim adamlarının katılımıyla ülkeyi afetlere karşı korumak için kapsamlı bir proje başlatacağını belirterek, bunun için partiler üstü stratejik ve ortak akıl gerektiğinin altını çizdi. .

“Türkiye Ulusal Risk Kalkanı modelinin ön toplantısı [3 Mart Cuma] yapılacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum tarafından yürütülecek” dedi.

Erdoğan, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olması nedeniyle afetlerin etkilerini azaltmak için iki partili bir stratejik akıl gerektiğinin altını çizerek, “Afet öncesi ve afet sonrası çalışmaları vatandaş odaklı yürütecek yeni bir vizyona ihtiyacımız var. anlayış. Biz bu konuyu kararlı bir şekilde siyaset meselesi haline getiriyoruz. Halkımıza depreme dayanıklı şehirler inşa etmeyi planlıyoruz .”

Ulusal risk kalkanı, risk alanlarını ve potansiyel afetleri belirleyecek, böylece insanlara yıkıcı zarar vermemek için gerekli önlemler alınacaktır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükümetinin son 20 günde sadece İstanbul’da kentsel dönüşüm ve 93 bin konutun yeniden inşası için çaba sarf ettiğini, ancak bu çalışmaların muhalefet partilerinin başlattığı yasal süreçlerle sık sık kesintiye uğradığını vurgulayarak, alacaklarını bildirdi. sonbahardan önce bir sonraki mecliste kentsel dönüşümü çok daha verimli hale getirecek yeni yasal adımlar.

“Kentsel dönüşüm çalışmalarımıza karşı durdular. Ve sonucu görüyorsunuz. İzin verselerdi zaten dönüşümü gerçekleştirmiş olurduk” diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: Depremzedelere yeni ve güvenli konutlar teslim etme sözü verdiğimiz gibi, şimdi de kentsel dönüşüm projelerini birkaç yıl içinde bitireceğimizin sözünü veriyoruz” dedi.

Muhalefet partilerinin aksine hükümetin tek gündeminin depremin yaralarını sarmak ve depremzedelere daha iyi şartlar sağlamak olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı, muhalefet liderinin eleştirilerine zamanı geldiğinde yanıt vereceğini vurguladı. gelir “Şimdilik sadece not alıyoruz. Yaptıklarını zamanı gelince ortaya çıkaracağız” dedi.

Depremin olduğu illerdeki az katlı ve sağlam binaların yeniden inşası için hükümet ve ilgili devlet kurumlarının şimdiden çalışmalara başladığını anlatan Erdoğan, bu bölgede tarihi ve kültürel alanların restorasyonu için özel bir komisyon kurulduğunu vurguladı. alan.

Ayrıca, hükümetin evlerini kaybeden ve kiralık evlerde farklı şehirlere gitmeye karar verenlere maddi yardımda bulunmaya devam edeceği bilgisini verdi. “Şu anda 1,4 milyon kişi çadırlarda, 34 bin kişi de konteynerlerde yaşıyor” diyen Erdoğan, hayatta kalanların yaşam koşullarının iyileştirilmesi için gerekli tüm çalışmaların yapıldığını vurguladı.

Başa dön tuşu