Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

KTÜ’deki binalar depreme karşı hazırlanıyor

KTÜ depreme hazırlık için

KTÜ depreme hazırlık için harekete geçti: 150’ye yakın bina bilim insanları tarafından incelendi

Trabzon, Türkiye – Olası depremlerle ilgili artan endişeye yanıt olarak, Trabzon’daki Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) en kötüsüne hazırlanmak için harekete geçiyor. Fakülteler, yüksekokullar, enstitüler ve Farabi Hastanesi de dahil olmak üzere 150’ye yakın bina olası depreme hazırlık kapsamında bilim adamları tarafından incelendi. Hareket, ülke çapında deprem hazırlığının önemi konusunda farkındalık yaratan Kahramanmaraş’taki yıkıcı depremlerin ardından geldi.

Bina analizi, acil dönüşüm ihtiyaçlarını ortaya çıkarır

Hazırlığın bir parçası olarak KTU, potansiyel riskleri belirlemek ve korozyon, çatlaklar ve dökülmeler gibi hasarları analiz etmek için binaları inceledi. KTÜ Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, “Terzi önce kendi yırtığını diksin” diyerek depreme hazır olmanın önemine vurgu yaptı. En az yüzde 20 seviyesinde acil dönüşüm yapılması gereken binalarımız var” dedi. Devam eden çalışmalarda mevcut yıkıma göre belirlenecek acil dönüşüm ve güçlendirme ihtiyacı olan binaların proje ile yenilenmesi amaçlanıyor.

Öncelik Farabi Hastanesine verildi

KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, özellikle A Blok eski bir bina olduğu için Farabi Hastanesi’ne öncelik verildiğini belirtti. “Orada 800 yatağımız var. Refakatçileri ve çalışanları ile birlikte 2 bine yakın kişinin yaşam alanı. Öncelik bu.” Bunun dışında Of, Sürmene, Araklı’daki yapılar da dahil olacak ve lojman ihtiyacı olacak. Yetkilendirme olursa hibe gerekecek. Tabii ki Cumhurbaşkanlığından isteyeceğiz” dedi.

Tüm ülkedeki binaların değerlendirilmesi

KTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık da ‘Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli Bilim Kurulu’nda yer alan binaları ülke genelinde değerlendirdiklerini açıkladı. “Terzi önce kendi dalgasını dikmeli” dedi ve “KTÜ bünyesinde 150’ye yakın binanın değerlendirmesine başladık.” Önceliklendirme olarak adlandırılan piramidin ilk halkası önce tamamlanacaktır. İkinci halka yaz başına kadar, üçüncü halka ise 2023 yılı sonuna kadar bitirilecek ve yapıların durumu ortaya çıkacak. Üniversite şehre örnek olmayı umuyor ve inşaat mühendisleri odası, belediye, STK’lar ve üniversiteyi şehri olası depremlere karşı daha hazırlıklı hale getirmek için bir araya gelmeye çağırıyor.