İstanbul, Türkiye’de bulunan Marmara Üniversitesi, ülkedeki ilk Sanal Gerçeklik (VR) Laboratuvar Çalıştayı’na ev sahipliği yaptı. Çalıştay, Türkiye’de ilk kez kullanılacak olan VR laboratuvar ortamını katılımcılara tanıtmak amacıyla düzenlendi. Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi’nde gerçekleştirilen etkinlikte, uzaktan eğitim ortamında uygulamalı eğitim imkanı sağlanması amaçlandı.
<Dijital Dönüşüm Tüm Sektörleri Etkiliyor>
Çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada Doç. Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Önder Demir, dijital dönüşümün tüm sektörlerdeki önemine vurgu yaptı. Bilgisayarların ve akıllı teknolojilerin insan hayatına girmesi, eğitim dahil her alanda dijital dönüşümü zorunlu hale getirdi. Demir, pandeminin eğitim alanında uzaktan eğitim teknolojilerinin önemine vurgu yaptığına ancak uygulamaların her derste ve laboratuvar ortamında uzaktan yürütülmesinin mümkün olmadığına dikkat çekti.
<Sanal Gerçeklik Teknolojileri Uygulamalı Eğitim İmkanları Sunar>
Sanal gerçeklik teknolojileri, uzaktan eğitim ortamında uygulamalı eğitim vermek için mükemmel bir fırsat sunuyor. Marmara Üniversitesi, British Council’ın desteğiyle, öğrencilerin daha önce uzaktan sağlaması zor olan pratik uygulamaları deneyimlemelerini sağlayacak bir VR laboratuvarı kurdu. Ayrıca sanal gerçeklik laboratuvarları, bu laboratuvarlara erişim için yapılan seyahat ve ısınma giderlerinden kaynaklanan karbon ayak izini de azaltacağı için sürdürülebilirlik açısından oldukça faydalı olacaktır. Ayrıca laboratuvarlar iş sağlığı ve güvenliğinin söz konusu olduğu tehlikeli durumlarda da kullanılabilmektedir.
<Türkiye-İngiltere Projesi 3D Baskı Becerilerini Geliştirmeyi Amaçlıyor>
Çalıştay, Marmara Üniversitesi ve University College London ortaklığında iki yıl süreyle gerçekleştirilecek olan Turkey-UK: 3D Printing & Digital Innovation projesi kapsamında düzenlendi. Proje, Türkiye ve İngiltere’den bilim insanlarının 3 boyutlu baskı alanında da tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi son teknoloji laboratuvarlarda buluşabilecekleri bir Sanal Gerçeklik (VR) Merkezi kurmayı hedefliyor. Yerel endüstri gereksinimleri doğrultusunda bilgi alışverişinde bulunmayı ve beceri geliştirmeyi amaçlar. Proje, son yıllarda en önemli üretim teknolojilerinden biri haline gelen 3D baskı alanında kurumsal dönüşüm ve becerilerin geliştirilmesine odaklanacak.
Marmara Üniversitesi’nde düzenlenen VR laboratuvar çalıştayı, Türkiye’de uzaktan eğitim teknolojilerinin gelişiminde önemli bir kilometre taşını işaret ediyor. Sanal gerçeklik teknolojilerinin tanıtımı, tıp, mühendislik ve mimarlık dahil olmak üzere çeşitli alanlarda pratik eğitim fırsatlarında devrim yaratacaktır. Türkiye-İngiltere: 3D Printing & Digital Innovation projesi, her iki ülkeden bilim insanlarının son teknoloji laboratuvarlarda birlikte çalışmasını sağlayacak ve sektörün gelişimine katkıda bulunacak. VR merkezinin kurulması, Türkiye’deki öğrencilerin ve profesyonellerin 3D baskı alanındaki en son teknoloji ve bilgilere erişmesini sağlayacaktır.