Meta, ekonomik kriz nedeniyle binlerce çalışanını işten çıkarmaya hazır. Mark Zuckerberg’in şirketi için bu bir ilk. Facebook, WhatsApp ve Instagram’ın sahibi olan şirket, boyutunu küçültmeyi planlıyor. Wall Street Journal’daki meslektaşlarımız, Kaliforniyalı şirketin yakında binlerce işçiyi işten çıkaracağını bildirdi. Medya, durumdan bilgisi olan kişilere atıfta bulunarak, 9 Kasım 2022 Çarşamba günü başlayacak bir duyuru yapılması gerektiğini bildiriyor. Meta, personelden seyahat planlarını ertelemelerini isteyen bir uyarı yayınlayacaktı.
İşten çıkarmaların boyutu Meta’nın tarihinde bir rekor. Daha önce Facebook olarak bilinen kuruluş, kurulduğu 2004 yılından bu yana doğrusal bir şekilde büyümüş ve kademeli olarak çalışanlarına eklemiştir.
Sektördeki diğer birçok şirket gibi Meta da Covid-19 salgını sırasında çok sayıda kişiyi işe aldı. Gerçekte, şirket 2020 ve 2021 yılları arasında 27.000 kişiyi işe aldı. 2022’nin ilk dokuz ayında Meta’daki çalışan sayısı 15.344 arttı. 30 Eylül 2022 itibariyle Meta için tüm ülkelerde toplam 87.000 kişi çalışıyordu.
Bu çalışanlardan kaçının serbest bırakılacağı henüz bilinmiyor. Wall Street Journal, bunun bir teknoloji markasının en büyük işten çıkarma planı olabileceğini iddia ediyor.
Meta için büyük kayıplar
Bu işten çıkarmalar , işletmenin kötü finansal performansına yanıt olarak geliyor. Meta, Ekim sonunda 27.71 milyar dolar gelir bildirdi, bu bir önceki yıla göre %4 daha düşük. Aksine, net kar sadece bir yılda %50 daha düşük oldu.
Bu bulgular çoğunlukla internet reklamcılığından elde edilen gelirdeki düşüşe ve meta veri deposu için yapılan önemli yatırımlara bağlanabilir . Horizon Worlds’ün geliştirilmesi için son iki yılda 21 milyar doların üzerinde yatırım yapıldı. Grubun meta ayeti ve sanal gerçeklikle ilgili teknoloji. Sonuç olarak, meta ayet yatırımcılara büyük bir finansal çukur olarak görünmektedir.
Mark Zuckerberg, yakında bir personel kesintisinin geleceğini zaten not etmişti. Bulguların yayınlanmasının kenar boşluklarında. Ancak lider, önemli bir işten çıkarma olasılığını dışlamıştı. Facebook’un kurucusu da birkaç şey söyleyerek bulguları hafife almak için çaba sarf etmişti:
“Kararsız bir makroekonomik ortam, artan rekabet, reklam hedefleme sorunları ve uzun vadeli yatırımlarımız için artan maliyetlerle uğraşıyoruz, ancak ürünlerimizin bazı incelemelerden daha iyi performans gösterdiğini söylemeliyim”.
Zuckerberg’in açıklamalarına rağmen, Meta’nın piyasa değeri, çeyrek dönem sonuçlarının açıklanmasından sonra bir kez daha düştü. Şirketin sermayesi geçen yıl yaklaşık 600 milyar dolar daha düşük.
Rapora göre Meta, önümüzdeki aylarda harcamaları en az %10 oranında azaltmayı planlıyor. Bazı çalışanlarını serbest bırakarak. Bu yönde başka eylem planları da olacaktır.
Çok sayıda teknoloji sektöründe işten çıkarmalar
Kriz sonucunda bazı personelini işten çıkaran tek kuruluş Meta değil. Twitter’ın dünya çapındaki çalışanlarının çoğu geçen hafta serbest bırakıldı. Sosyal ağın şu anki sahibi Elon Musk, işletme için maliyetleri düşürmek için her türlü çabayı gösteriyor. Kimin mali durumu kötü olurdu. Elon, Twitter’ın her gün milyonlarca dolar kaybettiğini iddia ediyor.
Aynı şey Uber’in rakibi Lyft’e ve çevrimiçi ödeme şirketi Stripe’a da oldu. Personelinin yüzde 14’ünü işten çıkardı. Barnd’ın çalışanlarının %13’ü serbest bırakıldı. Dev Amazon ise ofislerinde işe alım yapmaktan mutlu oldu.
Stripe CEO’su Patrick Collison, işten çıkarmaların ardından “Sürekli enflasyon, enerji şokları, yüksek faiz oranları, daralan yatırım bütçeleri ve yeni başlayanlar için daha az fonla karşı karşıyayız” dedi.
Mali analist Neil Saunders’a göre bu işten çıkarmalar, “genişlemenin baş döndürücü günlerinin artık sona erdiğine” işaret ediyor.