
20 milyondan fazla Android kullanıcısı, tehlikeli kötü amaçlı yazılımları gizlice saklayan Google Play Store’dan uygulamalar indirdi. 16 popüler uygulama, yasadışı reklam geliri elde etmek için siber dolandırıcılar tarafından kullanılan yeni Clicker kötü amaçlı yazılım türüyle yüklendi. Bu uygulamalardan biri tek başına 10 milyondan fazla kez indirildi.
Bu kötü yeni hata, daha sonra Play Store’dan kaldırılan kötü niyetli uygulamalarla ilgili bulgularını Google’a bildiren McAfee’deki güvenlik uzmanları tarafından fark edildi.
Ancak, bunlardan herhangi birini Google tarafından kaldırılmadan önce indirdiyseniz, Android cihazınızda kalmaya devam eder.
Bu, etkilenen tüm kullanıcıların bu tehlikeli Android uygulamalarını hemen silmelerinin kritik olduğu anlamına gelir. Bu tavsiyeye uymayanlar, kötü amaçlı yazılım arka planda çalışırken el cihazlarının kaynaklarının tükendiğini görebilirler.
Bu, bir cihazın pilinin normalden daha hızlı bitmesi, aşırı ısınması ve ayrıca aylık mobil veri ödeneğinin tüketilmesiyle birlikte performansta düşüşe neden olabilir.
Bu haber, yakın zamanda başka bir sert uyarının hemen ardından geldi ve Facebook bu ayın başlarında kullanıcıları kullanıcı adlarını ve şifrelerini çalabilen 400’den fazla Android ve iPhone uygulaması hakkında uyardı .Yeni Android tehdidinden bahseden McAfee, bir blog gönderisinde şunları söyledi: “McAfee Mobile Araştırma Ekibi, Google Play’e gizlice giren yeni Clicker kötü amaçlı yazılımını tespit etti. Daha önce Google Play’de bulunan toplam 16 uygulamanın kötü amaçlı yüke sahip olduğu doğrulandı. tahmini 20 milyon kurulum ile.
“McAfee güvenlik araştırmacıları Google’ı bilgilendirdi ve tanımlanan uygulamaların hiçbiri artık Google Play’de mevcut değil. Kullanıcılar ayrıca Google Play Protect tarafından korunuyor.”
Clicker kötü amaçlı yazılımına sahip en popüler uygulamalar, Yüksek Hızlı Kamera (10 milyondan fazla indirme), Akıllı Görev Yöneticisi / DxClean (beş milyondan fazla yükleme) ve Flashlight+ (bir milyondan fazla kullanıcı) idi.DxClean uygulamasını indiren herkes, özellikle kötü bir sürprizle karşılaşacak, çünkü uygulama telefonun performansını artırmaya yardımcı olduğunu ve reklam sorunlarını rahatsız etmeyi bıraktığını iddia etti – ancak tam tersini yaptı.
Ancak, şans eseri, etkilenen kullanıcılar, McAfee ortaya çıkarana kadar tehdide karşı daha akıllı değildi.
Bunun nedeni, kötü amaçlı yazılımın, kullanıcıların bir şeylerin yanlış gittiğinin farkında olmamasını sağlamak için çok uzun sürmesidir. Kötü amaçlı Clicker kötü amaçlı yazılımı, güvenliği ihlal edilmiş bir uygulama yüklendikten sonraki ilk saat içinde çalışmaya başlamaz.
Ardından, kullanıcı aktif olarak Android cihazını kullanırken başlatmayı geciktirdi.
Mağdurlar, yasadışı reklam fonları oluşturmak için açılan web sitelerini hiç görmediler ve bunların tümü kullanıcının bilgisi olmadan arka planda çalışıyor.Google Play Store’dan indirdiğiniz bir uygulamayı silmek istiyorsanız, Android cihazınızdan nasıl kaldıracağınız aşağıda açıklanmıştır…
Google Play Store uygulamasını Google Play’i açın
Sağ üstte, profil simgesine dokunun
Uygulamaları ve cihazları yönet’e ve ardından Yönet’e dokunun.
Silmek istediğiniz uygulamanın adına dokunun
Kaldır’a dokunun