Şu ana kadar birçok uzay yarışından bahsettik. Başlangıçta sadece uzay sınırına gitmek isteyen ülkeler ilk Ay programlarına başladılar. Mars için bu yarış devam ederken, uzaydaki ilk fabrikanın yarışı da başladı. Peki sıfır yerçekimi ortamında üretim yapmak neden bu kadar önemli? İşte uzay fabrikalarının fikri ve detayları…
Sıfır yerçekimi ortamında uzayda üretim yapmak neden bu kadar önemli?
Öncelikle Wall-E animasyonunu izlemediyseniz izlemenizi tavsiye ederiz. Çünkü bu konuda vereceğimiz ilk örnek kirliliktir ve bunu en iyi o animasyonla anlatabiliriz. Wall-E filminde hikaye, dünyada kalıp dünyayı terk eden insanların pisliklerini temizleyen bir robotun etrafında dönüyor. Bu kirliliğin belki de en büyük etkeni fabrikalar ve üretimdir.

Doğayı ve çevreyi korumaya yönelik adımlar atsak da hiçbir adım yüzde 100 başarılı olmuyor. Yani bir gün gezegenimiz gerçekten büyük bir çöplüğe dönüşecek. Ancak tüketime odaklanan insan ırkı, daha fazla tüketmeye ve daha fazla çöp üretmeye devam edecek. Kısa vadede bu sorunun en mantıklı çözümü “Mars’ta kolonizasyon” gibi görünebilir.
Ama orada sıfırdan bir hayat yaratmak zorunda olduğunuzu hayal edin. Mars’ta 20 kilo giysi ve 10 kilo oksijen tankıyla dolaşma fikri muhtemelen kimsenin hoşuna gitmeyecektir. Bu yüzden mavi gezegende kalmak en mantıklısı. Peki ya kirleticileri uzaya gönderirsek,
İlk başta bu fikir saçma ve daha zararlı geliyor. Ancak gerçek çok farklıdır. Uzaydaki bir fabrika, Dünya’dakiyle aynı fizik kanunlarına tabi olmayacaktır. Yerçekimi veya akışkanlar mekaniği gibi. Veya belki de üretim bantlarındaki en büyük sorun: aşınma ve sürtünme.
Uzay tüm bu fizik yasalarından daha az etkilenir, bu da uzayda mükemmel düzeyde kesme, vakumlama vb. imalat işçiliği anlamına gelir. Burada gözden kaçırmamanız gereken detay, “imalat işçiliği mükemmel seviyede tutulduğu sürece” kirlilik ve maliyetin daha az olacağıdır. Tabii zehirli gazlar yayan ancak yaşamın devamı için gerekli olan ağır sanayi tesislerinin uzaya yerleştirilmesinin Dünya’yı daha az kirletmesinin avantajı da var.
Birçok şirket bu konuda ilerleme kaydediyor. Milyarder Jeff Bezos da uzay fabrikalarıyla yakından ilgileniyor. Şimdilik bu konuda devrim niteliğinde bir adım yok ancak gelecekte uzayda üretilen bir akıllı telefonu kullanmak imkansız değil.