Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

6 Kategoride Geleceğin Meslekleri Listesi

Zamanla birlikte teknoloji gelişiyor.

Zamanla birlikte teknoloji gelişiyor. Bu teknolojik gelişimler yıllar içinde meslekleri ve çalışma hayatlarımızı da etkiliyorlar. Geçmişte çok önemli olan meslekler yavaş yavaş önemlerini yitiriyorlar. Gelecekte revaçta olan meslekler ise aşağıda görebilirsiniz. Geleceğimizi planlarken, geleceği görmek oldukça önem taşıyor.

İşgücü Piyasası Araştırması’ndan elde edilen veriler ile geleceğin mesleklerini sektör ayrımı olmaksızın değerlendirilebilir. Ayrıca sektörel olarak değerlendirmek de mümkündür. Bu bağlamda, gelecekte ön plana çıkması beklenen meslekler sektörel olarak aşağıda sıralanmıştır.

person standing near the stairs

Bilgi ve İletişim sektöründe; “Yazılım Mühendisi”, “Bilgisayar Mühendisi”, “Yazılım Elemanı”, “Yapay Zekâ Uzmanı”, “Mobil Yazılım Uzmanı”, “Büyük Veri (Big Data) Uzmanı”, “Veri Bilimci” “E-Ticaret Uzmanı”, “Elektrik – Elektronik Mühendisi”, “Elektronik Teknikeri”

Toptan ve Perakende Ticaret sektöründe; “E-Ticaret Uzmanı”, “Agronom”, ”Bilgisayar Mühendisi”, “Gıda Mühendisi”, “Satış, Pazarlama Analisti”, “Sipariş Hazırlama Görevlisi”, “Makine Teknikeri”, “Yazılım Mühendisi”, “Sosyal Medya Uzmanı”, “Web Tasarımcısı”

Finans ve Sigorta Faaliyetleri sektöründe; “Blockchain Uzmanı”, “Bulut Bilişim Uzmanı”, “Dijital Pazarlama Elemanı”, “İş Zekâsı Uzmanı”, “Siber Güvenlik Uzmanı”, “Veri Analisti”, “Network ve Güvenlik Mühendisi”, “Risk Değerleme Uzmanı”, “Sanal Para Uzmanlığı”, “Hisse Senedi Analistliği”

İmalat sektöründe; “CNC Tezgâh Operatörü”, “Biyomedikal Mühendisliği”, “Mekanik Bakım Mühendisi”, “Enerji Sistemleri Mühendisi”, “Tekstil Mühendisi”, “Yazılım Mühendisi”, “Genetik Mühendisi”, “Gemi İnşa Mühendisi”, “Gıda Mühendisi”, “ElektrikElektronik Mühendisi”

Eğitim sektöründe; “Bilişim ve Teknoloji Öğretmenliği”, “Kodlama Öğretmeni”, “Uzaktan Eğitim Koçu/Uzmanı”, “Teknoloji Tasarım Öğretmeni”, “Veri Analisti”, “Matematik Öğretmeni”, “Özel Eğitim Öğretmeni”, “Dil ve Konuşma Terapisti”, “Robotik Kodlama Eğitmeni”, “Uçuş Eğitmenliği”

Sağlık sektöründe; “Dil Konuşma Terapisti”, “Ergoterapist”, “Genetik Mühendisi”, “Nükleer Tıp Uzmanı”, “Yaşlı Bakım Elemanı”, “Kök Hücre Araştırmacısı”, “Özel Eğitim Öğretmeni”, “Çocuk Gelişimi ve Eğitimi”, “Engelli Terapisti”, “Beslenme Uzmanı”

A man in a black suit loosening his tie

Endüstri 4.0 ile hayatımızın her alanını etkileyen dijital dönüşüm sürecinde üretim faktörlerinden işgücü talebinin azalması bekleniyor. Özellikle insanların yerini alarak daha verimli bir yapıya kavuşacak makinelerin işgücü piyasasına yönelik tehdidi artırması bekleniyor. Ancak İşgücü Piyasası Anketi bağlamında teknolojinin istihdam üzerindeki etkisinin sektörel dağılımına bakıldığında, artması beklenen işlerin oranının artması beklenen işlerin oranının üzerinde olduğu bir gerçektir. Teknolojinin işgücü piyasasında istihdamı azaltacağı fikrinin aksine. Bu tür veriler İşgücü Piyasası Anketi’nden elde edilse de kamu sektörü, özel sektör, uluslararası kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları, eğitim kurumları ve diğer kurum ve/veya kuruluşlar birlikte çalışarak süreci yönlendirmeli ve buna bağlı olarak işgücü piyasası baskılarını azaltmalıdır. Bu açıdan işgücü arzını dijital değişime uygun hale getirmek için öncelikli sektör ve alanlarda inovasyon kapasitesinin geliştirilmesi önemlidir.

person sitting near table holding newspaper

İşgücü Piyasası Anketi, gelecekte öne çıkacak meslekler ve alanlar hakkında bilgi vermektedir. Bu kapsamda gelecekte öne çıkması beklenen mesleklere göre dijital pazarlama, savunma sanayi, yenilenebilir enerji, yapay zeka, robotik kodlama ve yazılım, otomotiv teknolojisi, otomasyon, geri dönüşüm, genetik, veri analizi, -line eğitim, web tasarım, iş zekası, yatırım danışmanlığı, kullanıcı deneyimi, veri güvenliği, tasarım, nanoteknoloji ve lojistik daha önemli hale gelecek. Ülkemizin yeni ve kalkınma odaklı insan sermayesinin avantajı, işgücünün ihtiyaçlara göre yetiştirilmesinde en önemli fırsattır. Bu bağlamda mevcut iş gücümüz, dijital dönüşüm açığını kapatmak için reformlara yanıt verecek kadar esnektir. İşgücü faktörünün yapısındaki değişim, eğitim sisteminin mesleki eğitim temelinde reforme edilmesiyle başlatılabilir.

person wearing suit reading business newspaper

Böylece farklı beceri ve yeteneklerle donatılan insanlarla işgücünün kalitesi artacaktır. Öte yandan işgücüne yeni yetkinlikler kazandırmak ve mevcut meslekleri geliştirmek için eğitim programları, mesleki ve teknik kurslar düzenlenmelidir. Ayrıca yeni iş olanaklarının yaratılması için girişimcilik desteklenmeli ve teşvik edilmelidir. Bu bilgiler ışığında dijital dönüşüm yolculuğunda işgücü piyasasının risklerini ülkemiz yararına çevirmek ve elimizdeki fırsatları yönetmek önemlidir. Böylece bir yandan mevcut beşeri sermaye niteliklerimiz artacak, diğer yandan teknolojik gelişmeler sonucunda yeni meslekler ortaya çıkacaktır. Bu konuların istihdam yapımızı geliştirerek işsizliğin azaltılmasında etkin rol oynaması beklenmektedir.