Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Avrupa’yı kasıp kavuran sıcak hava dalgasının Türkiye’yi vurması bekleniyor

Uzmanlar, Avrupa ülkeleri yüzlerce

Uzmanlar, Avrupa ülkeleri yüzlerce kişiyi öldüren ve orman yangınlarına yol açan kavurucu bir sıcak dalgasıyla boğuşurken, Türkiye’nin de yakında yükselen sıcaklıklardan payını alabileceği konusunda uyarıyor. Tahminlere göre, bazı bölgelerde sıcaklıklar zaten yüksek, ancak Cuma gününden itibaren daha da artması bekleniyor.

Türkiye Devlet Meteoroloji Servisi (TSMS) tarafından Cuma gününe ait son tahmin, batı ve güneydoğu illerinin çoğu için sıcaklıkların 30 santigrat derecenin (86 derece Fahrenhayt) üzerine çıktığını gösterirken, iç bölgelerde sıcaklıklar daha düşük ancak yine de 23 santigrat derecenin üzerinde ve civarında olacak. (73 derece Fahrenhayt). Sıcak hava dalgası Cumartesi günü 81 ilin çoğuna daha da yayılacak.

Yaz için şimdiye kadarki en yüksek sıcaklıklar hafta sonu kaydedildi. Güneydoğu’da Adıyaman’da Cumartesi günü sıcaklık 49 santigrat dereceye ulaşırken, uzun kışlarıyla bilinen doğudaki Erzurum ilinde 35 santigrat derece (120 derece Fahrenhayt) görüldü. Yazın bunaltıcı sıcağıyla tanınan Adana, Pazartesi günü 47 santigrat derece (116 derece Fahrenhayt) kaydetti.

İstanbul Teknik Üniversitesi’nden (İTÜ) meteoroloji uzmanı Profesör Orhan Şen Pazartesi günü Sabah gazetesine verdiği demeçte, Türkiye’nin şu ana kadar Avrupa’daki sıcak hava dalgasından kurtulduğunu, ancak Cuma gününden itibaren “kısmen” etkilenebileceğini söyledi. Şen , Türkiye’nin güneybatısındaki Muğla ilindeki yerel valiliğin olası orman yangınları konusunda yaptığı uyarının altını çizdi . Artan sıcaklıkların orman yangınlarına karşı ekstra önlem alabileceğini söyledi. “Buradaki sıcak hava dalgasının iki veya üç gün sürebileceği anlaşılıyor. Beş günden az sürerse aslında sıcak hava dalgası değildir” dedi. Şen, sıcak hava dalgalarının Türkiye için ağırlaştırıcı bir sorun olabileceğini vurguladı. “Her zamanki iklimi unutmak zorundayızdesenler. Türkiye artık Akdeniz iklimine sahip değil. Şimdi kurak bir iklim var ve ‘iki mevsim’ bir yıla giriyoruz” dedi.

TSMS’den meteoroloji uzmanı Yusuf Ziya Yavuz, Sabah gazetesine verdiği demeçte, Türkiye’nin şu anda Avrupa’dan doğuya hareket eden yüksek basıncı engelleyen güçlü bir alçak basınç merkezine sahip olduğunu söyledi. Yavuz, kıtada sıcak hava dalgasının devam etmesinin muhtemel olduğu önümüzdeki 10-12 gün içinde Avrupa kadar güçlü bir sıcak hava dalgası beklemediklerini söyledi.