Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Doktor şiddeti sebebiyle hastanelere metal dedektörleri kuruldu

Sağlık çalışanlarını hedef alan

Sağlık çalışanlarını hedef alan saldırı ve cinayetler , yetkilileri Türkiye’deki hastanelerde güvenlik önlemlerini artırmaya sevk etti. Güvenlik görevlileri ziyaretçileri el tipi tarayıcılarla silah olarak kullanılabilecek herhangi bir nesne için tararken, Sağlık Bakanlığı sağlık tesislerinin girişlerine geçişli metal dedektörleri kurmaya başladı.

Güvenlik görevlileri, ülkedeki tüm kamu hastanelerinde silahsız olmalarına rağmen hizmet veriyor. Çoğu hastanede ayrıca, suçlara karışan ve tıbbi kontrollere veya yaralanmalar için tedaviye ihtiyaç duyan kişilerle ilgilenen “hastane polisi” vardır. Yine de, her ziyaretçi için güvenlik kontrolleri büyük ölçüde mevcut olmadığı için kesintisiz sağlık hizmetleri sunmaya öncelik verildiğinden hastaneler büyük ölçüde korumasız durumda. Bununla birlikte, basında çıkan haberler, hastalar, yakınları ve arkadaşları tarafından sağlık çalışanlarına yönelik saldırılarda belirgin bir artış olduğunu gösteriyor. Yakın zamanda, Konya’nın merkezindeki önde gelen bir doktor, annesinin ölümünden tıp uzmanını sorumlu tutan hastasının oğlu tarafından öldürüldü.

Batıdaki İzmir ilinde en son güvenlik ekipmanı kuran altı eğitim ve araştırma hastanesi oldu. Geçmeli metal dedektörleri, ziyaretçilerin elinde “olağandışı” miktarda metal tespit ettiğinde girişteki bariyerleri otomatik olarak kilitler ve güvenlik görevlileri her varış noktasını tarar.

Sağlık çalışanları, her şeye rağmen hayat kurtaran “kutsal” bir mesleğin üyeleri olarak saygı görmektedir. Doktorlar, hemşireler ve diğer sağlık personeli, ölümcül enfeksiyonlardan muzdarip binlerce kişiye bakmak için hayatlarını feda ederek, COVID-19 salgınının ortasında halkın yeniden takdirini kazandı. Yine de şiddet uygulayan hastaların, yakınlarının ve diğerlerinin hedefi olmaya devam ediyorlar.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) tarafından hazırlanan bir rapora göre, 2021 yılı boyunca 364 saldırgan ve 316 sağlık çalışanını kapsayan 190 şiddet vakasına maruz kaldılar. Doktor ve hemşirelerden sağlık görevlilerine kadar tüm alanlar saldırıların kurbanı oldu. Şiddet eylemlerinin büyük bir kısmı sağlık çalışanlarının tedavi ve bakım yaptığı hastaların aile üyeleri tarafından gerçekleştirilmiştir.

Çoğu vaka dayak içerirken, diğerleri sözlü tacizle sınırlıydı; cinayetler nadirdir. Faillerin şiddet eylemlerini haklı çıkarmak için mazeretleri en iyi ihtimalle çürüktür. Bazıları sağlık çalışanlarının hasta yakınlarına gereken ilgiyi göstermediğini iddia ederken, diğerleri haksız yere acil servislerde öncelik talep ediyor. Bazı durumlarda doktorlar, reçete edilmemesi gereken ilaçlara erişim arayan bağımlılara ilaç reçete etmeyi reddettikleri için taciz ve saldırıya maruz kalmaktadır.

Mart ayında Parlamento, sağlık çalışanlarını daha iyi korumak için bir yasa tasarısını onayladı. Tasarı, sağlık çalışanlarına karşı işlenen suçları Türk hukukunda ilk kez ayrı bir suç olarak tanımlıyor ve bu suçların failleri hakkında yargı sürecini hızlandırıyor. Failler hakkında cezalar artırılıyor ve ağır vakalarda tutuklu yargılanacaklar. Daha önce, sağlık çalışanlarına karşı işlenen suçlara karışan failler, genellikle yasal işlemler sırasında yargı denetimiyle serbest bırakılıyorlardı, bu da mağdurların öfkesini çekiyordu. Tasarı, saldırıya uğrayan sağlık çalışanının kadın olması durumunda da cezaları artırıyor.