Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Şarj cihazını prizde bırakmak elektriği boşa harcar mı?

Evlerimizde en az birkaç

Evlerimizde en az birkaç şarj edilebilir cihaz var. Aslında akıllı saatler, telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve robot süpürgeleri de düşünürsek elimizde onlarca şarj cihazı olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü her cihazın şarj portu farklı olabilir. Peki, prize takılan şarj aleti elektrik tüketir mi?

siyah beyaz USB veri kabloları

Takılı şarj cihazı elektrik tüketiyor mu?

“Şarj cihazını prizde bırakmak elektriği boşa harcar mı?” diye merak ediyorsanız. veya “Fişe takılı şarj cihazı elektrik tüketiyor mu?” sizin için bir cevabımız var. Evet, elektrik tüketir. Ancak bu, tüm cihazlar için geçerli değildir. Ayrıca tükettikleri miktar da oldukça değişkendir.

Kullandığımız şarj cihazlarının tamamında elektrik devrelerini birbirine bağlayan küçük transformatörler bulunmaktadır. Hatta bazı gelişmiş modellerde gerilim ve akım ölçerler ve sınırlayıcılar bulunur. Bu nedenle prize takar takmaz sistemin çalışması için az miktarda elektrik tüketimi olmaktadır.

Ancak özellikle dizüstü bilgisayarlarda gördüğümüz bazı şarj cihazları 2 parçadan oluşmaktadır. İlk kısmı sadece uzatma kablosu şeklindedir. Bu parça nispeten büyük bir adaptöre bağlanır ve kablosu bilgisayara elektriği iletir.

Plug-in kablosu adaptöre bağlı değilse elektrik tüketmez. Aynı şekilde uzatma prizlerimiz de kendilerine bağlı bir şey olmadığı sürece elektrik tüketmezler. Bu nedenle elektrik tüketimi ilk olarak adaptör kısmında başlamaktadır.

Bu adaptörler telefon, akıllı saat ya da bilgisayarı şarj etmiyorsa fişe takılı olsun ya da olmasın faturada fark edilmeyecektir. Ortalama olarak, bir akıllı telefon adaptörü yılda birkaç dolardan fazla tüketmeyecektir. Ama yine de elektrik tüketiyor.