Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türk çay kültürü UNESCO listesine alındı

Türkiye , çok uluslu

Türkiye , çok uluslu iki değeri UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne dahil ettiğini duyurdu; “kimlik, misafirperverlik ve sosyal etkileşim” simgesi olan çay kültürü ve hicivci Nasreddin Hoca’nın fıkra anlatma geleneği.

Türkiye genelinde günün her saati içilen siyah çay, geleneksel olarak küçük semaverlerde hazırlanır ve avuç içinde içilebilen lale şeklindeki küçük bardaklarda servis edilir.

BM tarafından düzenlenen Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması için Hükümetlerarası Komite’nin 17. Oturumu, 1 Aralık’ta kararı açıklayan açıklamasında törenin güçlü sosyal önemini kabul etti.

“Azerbaycan ve Türkiye’de çay kültürü, misafirperverlik gösteren, sosyal bağlar kuran ve sürdüren, toplulukların yaşamlarındaki önemli anları kutlamak için kullanılan önemli bir sosyal uygulamadır.”

Çay satıcılarının hala şehirlerin sokaklarında dolaşıp tüccarlara ve onların müşterilerine metal tepsilerde içecek servis ettiği ülke çapındaki pazarlarda alınır.

UNESCO, Azerbaycan’ın bazı bölgelerinde insanların tarçın, zencefil ve kekik gibi baharat ve otlar eklediğini kaydetti.

UNESCO bildirisinde, “Çay kültürü, güçlü bir kültürel kimlik duygusu sağlayan, toplumun tüm katmanları için günlük yaşamın önemli bir parçasıdır” denildi.

Türkiye’de içilen çayın büyük bir bölümü ülkenin kuzeydoğusundaki Karadeniz’e bakan tepelerde toplanmaktadır.

Türkiye’nin ünlü kahvesi 2013’te UNESCO listesinde kabul edilmişti, ancak modern Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, milli üretimi desteklemek için çay içilmesini teşvik etti.

Uluslararası Çay Komitesi’nin raporuna göre ülke, pandemi döneminde kişi başı yıllık 3,5 kilogramdan 4 kilograma çıkan çay tüketiminde kendi rekorunu kırdı.

Bu arada Türkiye, Selçuklu hicivcisi Nasreddin Hoca’nın fıkra anlatma geleneğinin de UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alındığını duyurdu.

Hoca, Türk folklorundan eşsiz ve eğlenceli bir karakterdir.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türkiye’nin listede yer alan kültür öğelerinin sayısının 25’e ulaştığı belirtildi.

Zengin sözlü geleneklerimizi ve ifadelerimizi yaşatmaya ve geleceğe taşımaya, güçlü ve köklü geleneğe sahip, toplumsal olarak yerleşik kültürel öğelerimizi tanıtmaya devam edeceğiz.”

Günün erken saatlerinde bakanlık ayrıca çok uluslu “İpekçilik ve Dokuma için Geleneksel İpek Üretimi”nin UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alındığını duyurdu.

Böylece ülke, kültürel miras listesine en çok öğeyi kaydeden üçüncü ülke oldu.